Print

In het nieuws: Prijzen van festivals stijgen

Jongetje met vader op schommel

Van Terschelling tot Landgraaf kunnen Nederlanders zich onderdompelen in ruim 800 muziek- en cultuurfestivals.

Festivalseizoen

Nederlanders gaven het afgelopen festivalseizoen in totaal 445 miljoen euro uit. In 2014 trokken in totaal 801 festivals 22,7 miljoen bezoekers. Dat is een stijging van ruim 5 procent ten opzichte van 2013, blijkt uit de Festival Monitor van Respons en de Vereniging van EvenementenMakers.

Rek

Het aanbod van festivals groeit nog steeds. “De vraag is wel hoeveel rek er nog in zit”, zegt Lex Kruijver van Respons. “Er wordt al een paar jaar geroepen dat de kalender vol zit. De branche houdt een beetje het hart vast. Maar evenementen komen en gaan. Met dance-evenement Flying Dutch – met edities in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven – zijn er dit jaar in één keer drie festivals bijgekomen. Nieuwe titels trekken veel aandacht. Er vallen natuurlijk ook events weg, maar daar hoor je minder over.”

Prijzen stijgen

De prijzen van tickets stijgen wel. Dat heeft alles te maken met de hogere kosten voor festivalorganisatoren, stelt Kruijver. “De fee’s van artiesten gaan omhoog, maar ook de investeringen die organisaties moeten doen in veiligheid. Daarnaast staan de sponsoring en de gemeentelijke subsidies onder druk. Om uit de kosten te komen, moet een organisatie als Pinkpop in elk geval de eerste 30.000 tot 40.000 kaarten verkopen. In de laatste paar duizend kaarten zit de marge voor de organisator.” Hou daarom de websites met aanbiedingen in de gaten, is de tip van Kruijver. Want daar zullen de festivals de laatste kaarten met korting proberen te slijten.

In één app

Wie geen zin heeft om voor elk festival een aparte app te downloaden, kan terecht bij Festive. De app heeft het festivalaanbod van de Benelux samengebracht in een applicatie. Evenementen krijgen binnen het platform een eigen pagina met line-ups van artiesten, blokkenschema’s en ticketprijzen. Ook Festivalinfo bundelt de informatie van zo’n 50 festivals in een gratis app.

Tips voor het festivalseizoen

  • Check de voordeelsites, zoals Vakantieveilingen, op last-minutes voor tickets;
  • Een veilige manier om ‘tweedehands’ kaarten over te kopen, is Ticketswap;
  • Er zijn ook de nodige gratis festivals. Festivalinfo zet ze op een rij.

Citaten

De prijzen van tickets stijgen wel. Dat heeft alles te maken met de hogere kosten voor festivalorganisatoren. De fee’s van artiesten gaan omhoog, maar ook de investeringen die organisaties moeten doen in veiligheid. Daarnaast staan de sponsoring en de gemeentelijke subsidies onder druk.

Lex Kruijver - Respons

Hou de websites met aanbiedingen in de gaten, want daar zullen de festivals de laatste kaarten met korting proberen te slijten.

Lex Kruijver - Respons

Deel dit artikel