Betaalpas in het buitenland

Gaat u naar het buitenland? Ook daar betaalt u eenvoudig en veilig met uw Betaalpas. Vaak precies zoals u gewend bent, maar in sommige landen zijn er afwijkingen of beperkingen. Op deze pagina leest u hoe u nare verrassingen voorkomt.

Betaalpas standaard op Europa

Als u niet vaak buiten Europa komt, staat uw Betaalpas standaard ingesteld op gebruik in Europa. U kunt dan in heel Europa met uw pas betalen en geld opnemen. Gaat u buiten Europa op vakantie? Pas dan uw profiel aan naar ‘Wereld’. Weten welke landen binnen Europa vallen? Bekijk het overzicht.

Aanpassen kan heel eenvoudig via Mijn ING (internetbankieren. Of met de Mobiel Bankieren App.

Belangrijk om te weten: beperkingen in het buitenland

U kunt uw Betaalpas gebruiken op betaalpunten met het Maestro-logo. In bepaalde landen hebben banken tijdelijke maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Hierdoor kan uw geldopname geweigerd worden, ook als u het gebruik van uw pas correct heeft ingesteld. Dat is dan meestal ook het geval als u een betaalpas heeft van een andere bank. Nederlandse banken hebben hier helaas geen invloed op. Wij adviseren u altijd een alternatief betaalmiddel mee te nemen naast uw Betaalpas. Bijvoorbeeld een creditcard.

Waar moet u op letten bij betalen in het buitenland?

Doet u een betaling in euro’s? Dan betaalt u geen extra kosten. Doet u een betaling in vreemde valuta? Dan wordt de wisselkoers per transactie verhoogd met 1% (koersopslag).

Tip! Het is vaak verstandig om te betalen in de lokale munteenheid. Als u wilt afrekenen in euro’s wordt het bedrag dat u besteedt in vreemde valuta door de bank of winkel naar de euro omgerekend. Vaak hanteert men in deze gevallen een hogere omrekenkoers dan ING waardoor u duurder uit bent.

Waar moet u op letten bij geld opnemen in het buitenland?

Doet u een geldopname in euro’s binnen de eurozone? Dan betaalt u geen extra kosten. Doet u een geldopname in vreemde valuta? Dan wordt de wisselkoers per transactie verhoogd met 1% (koersopslag) en betaalt u € 2,25 per geldopname buiten de eurozone.

Het bedrag dat u besteedt in vreemde valuta wordt naar de euro omgerekend. Hiervoor wordt de wisselkoers gebruikt van de voorgaande dag waarop u de transactie heeft gedaan. De ING gebruikt de wisselkoersen van MasterCard. (De koersen van MasterCard zijn exclusief de 1% koersopslag).

  • Gaat u langere tijd op vakantie? Controleer van tevoren de vervaldatum op uw Betaalpas. Ligt de vervaldatum korter dan 6 maanden in de toekomst? Neem dan contact met ons op.
  • Let er bij een opname goed op dat de bank geen extra kosten in rekening brengt. Dit moet vermeld staan op het transactiescherm en u moet hiervoor expliciet akkoord geven.
  • Sommige buitenlandse geldautomaten vragen om een 6-cijferige pincode. Toets dan gewoon uw viercijferige pincode in en bevestig deze met de enterknop (meestal een groene knop).
  • In veel winkels en restaurants in het buitenland kunt u met uw Betaalpas (Maestro) betalen. Dit scheelt een bezoek aan een geldautomaat. En u hoeft geen grote bedragen op zak te hebben.
Tip! Krijgt u bij de geldautomaat de keuze tussen de lokale munteenheid en het bedrag in euro's? Kies dan voor de lokale munteenheid. Als u kiest voor de euro's betaalt u bijna altijd meer. De lokale bank hanteert in deze gevallen vaak een hogere omrekenkoers dan ING waardoor u duurder uit bent.

Bij verlies, diefstal of misbruik van uw pas

Het kan u zomaar overkomen. Uw Betaalpas wordt gestolen of raakt kwijt in het buitenland. En dat is vervelend en onhandig. Ook dan is de ING er voor u. Bel de Alarmlijn van de ING (7 dagen per week, 24 uur per dag) en voorkom dat er misbruik van uw pas wordt gemaakt.

Deel deze pagina