Verklaring termen en afkortingen buitenlandbetalingen

Als u gebruikmaakt van internationale betalingen, komt u enkele termen regelmatig tegen. Hieronder staan de belangrijkste: BIC, IBAN, SWIFT en SHA.

De Bank Identifier Code (BIC)

De Bank Identifier Code (BIC) is een code waarmee een bank bij internationaal betalingsverkeer geïdentificeerd wordt. Iedere bank heeft een unieke BIC. De BIC wordt ook wel SWIFT-adres of SWIFT-code genoemd. Een correcte BIC krijgt u alleen via de (bank van de) begunstigde. De BIC van de ING is: INGBNL2A. Voor het ontvangen van geld uit het buitenland op uw Betaalrekening verstrekt u aan de betaler de BIC van de ING en uw IBAN.

International Bank Account Number (IBAN)

Het IBAN identificeert elke rekeninghouder, inclusief bank en vestigingsland. Om het toenemende betalingsverkeer in Europa te stroomlijnen hebben banken van de Europese Unie het IBAN als nieuwe standaard ontwikkeld. Dankzij het unieke IBAN kunnen banken de betaling helemaal automatisch verwerken, zonder aanvullende informatie. Een correcte IBAN kunt u alleen verkrijgen via de (bank van de) begunstigde.

Single Euro Payments Area (SEPA)

Met de komst van SEPA wordt betalen binnen Europa net zo gemakkelijk en snel als betalen binnen Nederland.

Wat is SEPA?

  • Eén Europese betaalmarkt
  • Geen verschil meer tussen binnen- en buitenlandse betalingen
  • In euro's
  • Overschrijven, incasso's en betaalpassen

Geld ontvangen uit het buitenland

Als u geld uit het buitenland wilt ontvangen op uw Betaalrekening, geeft u de BIC van de ING (INGBNL2A) en uw IBAN aan de betaler. Uw IBAN staat in internetbankieren. Log in op Mijn ING en klik bij ‘Alles in Mijn ING’ onder ‘Betalen’ op ‘Mijn IBAN en BIC’. U kunt uw eigen IBAN zelf uitrekenen en u vindt het nummer links onderaan op uw Afschrift.

Kosten

  • Europese Overschrijving: de kosten worden altijd gedeeld (SHA). ING berekent u geen kosten voor een Europese Overschrijving. De ontvangende bank kan wel kosten in rekening brengen. Deze betaalt de ontvanger.
  • Wereldbetaling: u bepaalt de kostenverdeling tussen u en degene aan wie u geld overmaakt. Geeft u geen verdeling aan, dan worden de kosten van uw opdracht gedeeld (SHA).
Let op: Een betaling naar een rekening binnen de EER* in een EER* valuta wordt altijd verwerkt op basis van gedeelde kosten (SHA)

Kostenverdeling: OUR, SHA en BEN

  • Our Cost (OUR): U betaalt alle kosten van de betaling: u betaalt de kosten van de ING én de kosten van de bank van de ontvanger.
  • Shared Cost (SHA): De kosten worden gedeeld tussen u en de ontvanger: u betaalt de kosten van de ING. De ontvanger betaalt de kosten die de ontvangende bank in rekening brengt.
  • Beneficiary Cost (BEN): De ontvanger betaalt alle kosten van de betaling: de ontvanger betaalt de kosten van de ING én de kosten die de ontvangende bank in rekening brengt. U betaalt geen kosten.
* Tot de Europese Economische Ruimte behoren momenteel: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Ijsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenie, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Hulp nodig?

Deel deze pagina