Wereldbetaling

Met de Wereldbetaling maakt u geld over in een andere valuta dan euro naar een SEPA land of in euro naar vrijwel alle landen ter wereld.

Overmaken naar het buitenland:

Log in op Mijn ING (internetbankieren). Bij ‘Alles in Mijn ING’ klikt u bij ‘Betalen’ op ‘Overschrijven buitenland’. In de schermen die volgen, vult u de gegevens in.

Belangrijkste kenmerken

 • Opdrachten zowel in euro’s als in een andere valuta mogelijk
 • We adviseren u om een overschrijving uit te voeren in de valuta van de ontvangende rekening. Doet u dit niet, dan loopt u risico dat uw overschrijving bij de ontvangende bank nog om moet worden gezet naar de juiste valuta. Hiervoor zal een koersmarge in rekening worden gebracht. In dit geval kan het zijn dat niet het volledige bedrag wordt bijgeschreven. Weet u niet in welke valuta de ontvangende rekening wordt aangehouden? Vraag dit dan aan uw begunstigde.
 • Vermeld voor een snellere verwerking het IBAN van de begunstigde en de BIC van de bank van de begunstigde. Een correcte IBAN en BIC kunt u alleen verkrijgen via de (bank van de) begunstigde.
 • Opdrachten naar een SEPA-land in een EER-valuta kunnen alleen op basis van Shared Cost (SHA) worden verwerkt.
 • De ING koopt en verkoopt vreemde valuta tegen de dan geldende wisselkoersen. Als u vreemde valuta bij ons koopt, betaalt u de wisselkoers plus een koersmarge. Ook als u geld bij ons inwisselt, betaalt u een koersmarge. Meer weten? Bekijk de pagina Wisselkoersen vreemde valuta.
 • Het is niet mogelijk om de Internationale Overschrijvingskaart te gebruiken voor betalingen in euro’s binnen het SEPA-gebied. Hiervoor kunt u de Europese Overschrijvingskaart gebruiken
 

Kosten Wereldbetaling

De kosten per betaalopdracht voor Wereldbetaling zijn variabel en afhankelijk van het bedrag dat u overmaakt of ontvangt. Naast de kosten die de ING in rekening brengt voor de betaalopdracht, brengt ook de ontvangende bank meestal kosten in rekening. Dit laatste bedrag kan variëren.


KostenverdelingUitgaand via Mijn INGInkomend
Our cost (OUR)0,1% over het bedrag (min € 6, max € 50) + kosten per land€ 0
Shared cost (SHA)0,1% over het bedrag (min € 6, max € 50)0,1% over het bedrag (min € 5, max € 50)
Beneficiary cost (BEN)€ 00,1% over het bedrag (min € 5, max € 50) + tarief opdrachtgevende bank
 
 
 • Our (OUR): hiervoor wordt u een tarief in rekening gebracht door de ING, met een aanvullende toeslag. U betaalt namelijk ook het tarief voor de begunstigde. Uw begunstigde wordt dan geen tarief in rekening gebracht. Als u zeker wilt zijn dat het volledige bedrag bij de begunstigde wordt bijgeschreven, adviseren wij u deze OUR kostenverdeling te gebruiken.
 • Shared (SHA): hiervoor wordt aan u een tarief in rekening gebracht door de ING en wordt de ontvanger getarifeerd door zijn bank. Mogelijk worden er nog aanvullende kosten in rekening gebracht door tussenpartijen. Op de uitleg per land pagina’s vindt u meer informatie over deze kosten.
 • Beneficiary (BEN): hiervoor wordt u niets in rekening gebracht door de ING. De begunstigde neemt ook uw tarief voor zijn rekening.
 • Let op: bij EER-valuta, zoals Poolse Zloty en de Euro, kan uitsluitend de ‘Shared’ kostenverdeling gebruikt worden. Op de uitleg per land staat meer informatie hierover.
 • Het tarief voor het navragen van een Wereldbetaling is €30.

Sinds 1 oktober 2015 kan de Internationale Overschrijvingskaart niet meer gebruikt worden. Betalingen buiten het SEPA gebied of in een valuta anders dan Euro doen? Dit kan via Mijn ING (internetbankieren). De Europese Overschrijvingskaart kan wel gebruikt worden na 1 oktober 2015.

 

Verwerkingsduur buitenlandse betalingen

De verwerkingsduur is de tijd die banken vanaf het moment dat u de opdracht autoriseert nodig hebben om de opdracht te verwerken. Een internationale spoedbetaling is voor klanten met een particuliere betaalrekening niet mogelijk.
 

IBAN en BIC

Het IBAN is het rekeningnummer van de ontvanger. Dit begint altijd met twee letters van het land, bijvoorbeeld ‘BE’ voor België. De BIC (Bank Identifier Code), soms ook aangeduid als SWIFT-adres of SWIFT-code, geeft het adres aan van de ontvangende bank. De BIC vult u in Mijn ING in bij de rubriek 'BIC/Bank begunstigde'. U kunt deze opvragen bij de bank van de persoon of het bedrijf waar u geld naar overmaakt. Kunt u de BIC niet achterhalen? Vermeld dan naam, adres, plaats en land van de bank van begunstigde. Als u geld overmaakt moet u altijd het IBAN en de BIC invullen als het ontvangende land dat verplicht. Doet u dit niet, dan kan de buitenlandse bank uw opdracht weigeren en terugsturen. Het is mogelijk dat dit gebeurt met aftrek van kosten. U ontvangt dan niet het volledige bedrag terug dat u heeft overgemaakt. Het is verplicht om deze codes in te vullen, tenzij op de ‘uitleg per land’ pagina’s vermeld staat dat dit optioneel is.
 
De BIC van de ING is: INGBNL2A. Voor het ontvangen van geld uit het buitenland op uw Betaalrekening verstrekt u aan de betaler de BIC van de ING en uw IBAN. Soms wordt gevraagd naar het adres van ING. U kunt dan het volgende adres doorgeven:

ING Bank N.V.
Foreign Operations
PO Box 1800
1000 BV Amsterdam

Hulp nodig?

Deel deze pagina