Themaonderzoek

Prinsjesdag 2014: de eerste indruk

Weinig nieuws

De Miljoenennota en de Macro Economische Verkenningen bevatten dit jaar weinig nieuws voor economen. De meest ingrijpende maatregelen voor 2015 waren immers al bekend en de laatste maanden lekten de – relatief kleine – verzachtende maatregelen ook al uit.

Wel belangrijke hervormingen in gang

Hoewel de Miljoenennota relatief weinig nieuws bevat, is er toch een stille verbouwing aan de gang. Op vier grote thema’s: pensioen, wonen, werk en zorg zijn er grote veranderingen bezig. Deze stille verbouwing heeft alleen al het komend jaar een effect op de begroting van 5,5 miljard euro. Dat loopt op naar maar liefst 24 miljard in 2025.

Volgend jaar koopkracht in de plus

Volgend jaar heeft een doorsnee huishouden iets meer te besteden verwacht het kabinet. De koopkracht stijgt met 0,5%. Naar verwachting stijgen de lonen iets harder dan de prijzen en zullen de pensioenpremies licht dalen. Zetten we alle maatregelen op een rij dan resulteert een lichte koopkrachtstijging voor de meeste Nederlandse huishoudens.

Op Prinsjesdag een Twitterspreekuur

Tijdens Prinsjesdag heeft ING een speciaal spreekuur gehouden voor consumenten. Onder #durftevragen stelden consumenten vragen over Prinsjesdag en hun portemonnee , die de economen en fiscalisten van ING direct van een antwoord voorzagen.

Na Prinsjesdag verder inzoomen

Deze dagen heeft het economisch bureau gekeken naar de mening van de consument over de aangekondigde plannen en het tempo van de hervormingen. Ook kijken we naar de kans dat de koopkracht in 2015 daadwerkelijk positief uitvalt.

Lees hierover meer in het weekoverzicht van morgen.

Contact

Deel deze pagina