Hulp nodig?

Deel deze pagina

Aflossingsvrije Hypotheek

U lost niet af, maar betaalt alleen rente

 • U betaalt tijdens de looptijd alleen rente
 • Hypotheekschuld blijft gelijk omdat u niet aflost
 • Aflossen aan het einde van de looptijd

Het product

Wilt u pas aan het einde van de looptijd uw hypotheek in één keer aflossen? Dan is de Aflossingsvrije Hypotheek een overweging. U kiest zelf de looptijd (maximaal 30 jaar) en een rentevaste periode (maximaal 20 jaar). Tijdens deze looptijd betaalt u alleen rente en geen aflossing.

In één keer aflossen aan het einde van de looptijd

Met de Aflossingsvrije Hypotheek zorgt u zelf voor het bedrag waarmee u uw hypotheek op de einddatum volledig aflost. Bouwt u zelf onvoldoende vermogen op? Dan loopt u het risico dat u uw huis moet verkopen om uw hypotheek op de einddatum af te lossen. Daarbij bestaat de kans dat de verkoopopbrengst onvoldoende is om uw hypotheek af te lossen.

Hiermee lost u bijvoorbeeld af

 • Eigen middelen, zoals spaargeld en beleggingen
 • Verkoopopbrengst van uw woning

Vervroegd aflossen is mogelijk

Heeft u geld over en wilt u vervroegd (een deel van) uw hypotheek aflossen? Jaarlijks kunt u 10% boetevrij aflossen. We berekenen dan uw maandbedrag opnieuw.

Bij verkoop van uw woning

De woningmarkt is continu in beweging. Hierdoor is het mogelijk dat de verkoopopbrengst van uw woning niet voldoende is om uw hypotheekschuld af te lossen. Dan houdt u een restschuld over die u op een andere manier moet aflossen. Met de Aflossingsvrije Hypotheek neemt u dit risico.

Goed om te weten

U kunt een Aflossingsvrije Hypotheek afsluiten voor 50% van de taxatiewaarde of aankoopprijs van uw woning. De overige 50% leent u dan met een andere hypotheekvorm of financiert u (gedeeltelijk) met eigen geld. Daarnaast kunt u bij de Aflossingsvrije Hypotheek alleen nog onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek.

Advies voor uw persoonlijke situatie

Onze Hypotheekadviseur beantwoordt al uw vragen en adviseert over een hypotheek die bij u past. Maak een afspraak via 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Voor wie?

Past de Aflossingsvrije Hypotheek bij u?

De Aflossingsvrije Hypotheek heeft het voordeel van lagere maandlasten. Maar deze hypotheekvorm brengt ook risico’s mee:
 • Heeft u geen eigen middelen om uw hypotheek af te lossen? Dan bent u aan het eind van de looptijd wellicht gedwongen om uw woning te verkopen.
 • Brengt uw woning niet voldoende op, dan houdt u een restschuld over.

Meer zekerheid over uw maandlasten?

U kiest zelf een rentevaste periode. Als u meer zekerheid over uw maandlasten wilt, kunt u een lange rentevaste periode kiezen. De maximale rentevaste periode is 20 jaar. U houdt in dat geval 20 jaar lang dezelfde maandlasten.

Bestaande Aflossingsvrije Hypotheek omzetten?

Uw persoonlijke situatie en wensen kunnen veranderen. Wilt u bijvoorbeeld toch aflossen tijdens de looptijd? Denk dan eens aan andere hypotheekvormen.

HypotheekvormVerschillen met Aflossingsvrije Hypotheek
Annuïteitenhypotheek  Tijdens de looptijd lost u de gehele hypotheek af. U betaalt maandelijks niet alleen rente, maar ook aflossing. Zet u uw Aflossingsvrije Hypotheek om? Dan wordt uw brutomaandbedrag dat u aan de ING betaalt hoger. Vanaf dat moment blijft dit bedrag tijdens uw rentevaste periode gelijk.
Lees meer.
 

Advies voor uw persoonlijke situatie

Wilt u een persoonlijk advies? De ING Hypotheekadviseur geeft u graag antwoord op al uw vragen en adviseert over een hypotheek die bij u past. Bel 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur..

Kosten van hypotheekadvies

Voor het hypotheekadvies betaalt u advieskosten. Dat is een vast bedrag. U kunt altijd vrijblijvend een oriënterend gesprek voeren met een ING Hypotheekadviseur.

Kosten

Kosten

U betaalt voor een Aflossingsvrije Hypotheek:
 • kosten bij het afsluiten
 • maandlasten

Kosten bij het afsluiten van een Aflossingsvrije Hypotheek

Voor hypotheekadvies betaalt u advieskosten. Dat is een vast bedrag. U kunt altijd vrijblijvend een oriënterend gesprek voeren met een ING Hypotheekadviseur. Houdt u daarnaast nog rekening met bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten.

Maandlasten: bekijk een rekenvoorbeeld

Dit voorbeeld geeft u inzicht in de werking van de Aflossingsvrije Hypotheek. Het rentepercentage is geen door de ING aangeboden rentetarief en is alleen bedoeld als voorbeeld. Daarom kunt u aan de uitkomst van deze berekeningen geen rechten ontlenen.

Welke lasten heb ik bij een Aflossingsvrije Hypotheek?

Stel:
 • U heeft een Aflossingsvrije Hypotheek van € 100.000
 • De looptijd van de hypotheek is 30 jaar
 • De rente bedraagt 5% per jaar (dit is een fictief percentage) en blijft gelijk tijdens de looptijd
Uw lasten
 • U betaalt jaarlijks € 5.000 aan rente
 • Aan het einde van de looptijd jaar heeft u nog een schuld van € 100.000
 • De lasten zijn in totaal € 250.000. Bestaande uit:
  € 150.000 rente
  € 100.000 aflossing
*De berekening gaat uit van:
 • Een Aflossingsvrije Hypotheek met een looptijd van 30 jaar.
 • Een rente van 5% gedurende de gehele looptijd (dit is een fictief percentage).
 • Er wordt uitgegaan van brutomaandlasten. Eventuele hypotheekrenteaftrek is niet in de berekening meegenomen.

Voorwaarden

Als u een Aflossingsvrije Hypotheek afsluit, is het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent. Dat kunt u lezen in de onderstaande voorwaarden. U leest er bijvoorbeeld op welk moment u uw hypotheeklasten betaalt. Heeft u nog vragen over de Aflossingsvrije Hypotheek, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Veelgestelde vragen