Hulp nodig?

Deel deze pagina

Krediethypotheek

Zelf bepalen hoeveel u opneemt

 • Extra geld achter de hand
 • Alleen rente betalen over opgenomen bedrag
 • Altijd boetevrij aflossen en opnemen
 • Met 1-maands Variabele Rente

Het product

Met de Krediethypotheek gebruikt u de overwaarde van uw huis, om extra geld achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld voor de studiekosten van uw kind. Of om een nieuwe auto te kopen. Alleen als u een bedrag nodig heeft, neemt u dit op. Zo bent u flexibel, en betaalt u nooit te veel rente.

Alleen rente betalen over opgenomen bedrag

Bij de Krediethypotheek spreekt u met ons een maximumbedrag af dat u kunt opnemen (de kredietlimiet). Alleen over het opgenomen gedeelte betaalt u maandelijks een variabele rente.

Eenvoudig opnemen of aflossen

Een bedrag opnemen doet u met het formulier Opnemen uit Krediethypotheek. Of u regelt dit telefonisch via 020 22 888 88. Het minimum opnamebedrag is € 500. Binnen 5 werkdagen staat het bedrag op uw betaalrekening. Wilt u tussentijds aflossen op uw Krediethypotheek? Dit kan onbeperkt en boetevrij.

Aflossen aan het einde van de looptijd

Bij de Krediethypotheek bent u er zelf verantwoordelijk voor dat u het opgenomen bedrag aflost aan het einde van de looptijd. Bijvoorbeeld met de verkoopopbrengst van uw woning. Of met eigen middelen, zoals spaargeld of beleggingen. Bouwt u onvoldoende vermogen op? Dan loopt u het risico dat u uw huis moet verkopen om uw hypotheek op de einddatum af te lossen.

Hypotheekrente niet aftrekbaar

Bij een opname uit de Krediethypotheek is de rente over dit bedrag niet fiscaal aftrekbaar. Ook niet als u het bedrag gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van uw woning. U mag het opgenomen bedrag in uw belastingaangifte wel aftrekken van uw vermogen in box 3.

Advies voor uw persoonlijke situatie

Onze hypotheekadviseur beantwoordt graag al uw vragen en adviseert over de Krediethypotheek en adviseert u over een hypotheek die bij u past. Maak een afspraak via 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Voor wie?

Past de Krediethypotheek bij u?

De Krediethypotheek is een geschikte hypotheek voor u als u:
 • flexibel om wilt gaan met het bedrag dat u leent
 • het opgenomen bedrag kunt aflossen aan het einde van de looptijd van uw hypotheek
 • geen gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek

Hoe werkt aflossen?

Aan het einde van de looptijd bent u zelf verantwoordelijk voor de aflossing van het opgenomen bedrag. Bijvoorbeeld met de verkoopopbrengst van uw woning. Of met eigen middelen, zoals spaargeld of beleggingen. Gedurende de looptijd van de hypotheek bent u niet verplicht af te lossen. Maar dit kan wel onbeperkt en boetevrij.

Advies voor uw persoonlijke situatie

Onze hypotheekadviseur beantwoordt graag al uw vragen en adviseert over de Krediethypotheek en adviseert u over een hypotheek die bij u past. Maak een afspraak via 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Kosten

Bij een Krediethypotheek betaalt u:
 • kosten bij het afsluiten
 • maandelijks rente over het opgenomen bedrag

Kosten bij het afsluiten

Het eerste oriënterende gesprek met een ING Hypotheekadviseur is altijd gratis en vrijblijvend. Als u daarna hypotheekadvies wilt, betaalt u hiervoor advieskosten. Dit is een vast bedrag. Houdt u daarnaast nog rekening met andere kosten zoals notaris- en taxatiekosten.

Maandelijkse hypotheekrente

Bij een Krediethypotheek betaalt u rente over het bedrag dat u heeft opgenomen. Dit is altijd de 1-maands Variabele Rente. Daardoor kunnen uw maandlasten stijgen en dalen gedurende de looptijd.

Bekijk een rekenvoorbeeld

Dit rekenvoorbeeld geeft u inzicht in hoe uw hypotheeklasten bepaald worden bij een Krediethypotheek. Het rentepercentage is geen rentetarief van ING: het is bedoeld als voorbeeld. Daarom kunt u aan de uitkomst van deze berekeningen geen rechten ontlenen.

Welke lasten heb ik bij een Krediethypotheek?

Stel:
 • U heeft een Krediethypotheek met een kredietlimiet van € 100.000
 • U heeft vanaf het begin van de hypotheek € 50.000 opgenomen
 • Gedurende de looptijd lost u niets af en neemt u verder niets op
 • De looptijd van de hypotheek is 30 jaar
 • De rente is 3% per jaar (dit is een fictief rentepercentage). Bij een Krediethypotheek geldt bovendien altijd de variabele rente, die elke maand hoger of lager kan worden.
Uw lasten
Op basis van bovenstaande gegevens zijn dit de hypotheeklasten:

 • U betaalt jaarlijks € 1.500 aan rente (3% van € 50.000)
 • Maandelijks betaalt u € 125 aan rente
 • Aan het einde van de looptijd (na 30 jaar) heeft u nog een schuld van € 50.000
 • De lasten zijn in totaal € 95.000. Bestaande uit: 
  € 45.000 rente 
  € 50.000 aflossing (aan het einde van de looptijd)
De berekening gaat uit van:
 • Een Krediethypotheek met een looptijd van 30 jaar.
 • Een rente van 3% gedurende de gehele looptijd (Dit is een fictief percentage, zeker omdat bij Variabele Rente de hoogte kan veranderen.)
 • Bruto maandlasten: eventuele hypotheekrenteaftrek is niet in de berekening meegenomen.
 • De hoogte van uw kredietlimiet kan invloed hebben op de rente van andere leningdelen. Dit is niet in deze berekening meegenomen.

Voorwaarden

Als u een Krediethypotheek afsluit, is het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent. Dat kunt u lezen in de onderstaande voorwaarden. U leest er bijvoorbeeld hoe de Variabele Rente is opgebouwd. Heeft u nog vragen over de Krediethypotheek, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Veelgestelde vragen