Uw hypotheek en de belasting

Ontdek uw fiscale voordelen

Heeft u een hypotheek voor uw eigen woning? Dan kan u onder bepaalde voorwaarden de betaalde rente aftrekken van uw inkomen. U krijgt deze kosten deels terug en betaalt daardoor netto minder maandlasten. U ziet hier de kosten op een rij.

1. Financieringskosten

Dit zijn de kosten die u maakt bij het regelen van uw hypotheek. Zoals de notariskosten voor uw hypotheekakte en advieskosten. U kunt deze kosten eenmalig aftrekken van uw inkomen.

2. Aankoopkosten

De aankoopkosten van uw woning zijn niet aftrekbaar. Hieronder vallen bijvoorbeeld de makelaarscourtage en de overdrachtsbelasting. Heeft u een eigen woningschuld en wilt u deze kosten wel betalen vanuit uw hypotheek? Dan kunt u de hypotheekrente hierover aftrekken.

3. Voorlopige teruggave hypotheekrente

Uw inkomstenbelasting wordt na afloop van elk kalenderjaar definitief berekend. Ook de aftrekbare kosten van uw hypotheek worden daarin meegenomen. Dat betekent dat u pas na het kalenderjaar terugkrijgt wat u eventueel te veel aan belasting heeft betaald. U kunt ook gebruikmaken van de voorlopige teruggaaf van de Belastingdienst.

Voorlopige teruggaaf aanvragen
Als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u elke maand alvast een deel van het te veel betaalde bedrag aan belasting terug. U kunt dit online regelen met het formulier Voorlopige Teruggaaf.

4. Hypotheekrenteaftrek

Sinds de invoering van de Wet inkomstenbelasting 2001 heeft u nog maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek voor de lening van uw eerste eigen woning. Als u voor 2001 een lening heeft afgesloten voor de financiering van de eerste eigen woning, heeft u recht op renteaftrek tot 1-1-2031.

5. Bijleenregeling

Als u uw huis verkoopt en binnen 3 jaar een ander huis koopt, speelt de bijleenregeling een belangrijke rol. Verkoopt u uw oude woning met winst? Dan is er sprake van overwaarde. Overwaarde heeft gevolgen voor de aftrek van de hypotheekrente van uw nieuwe woning.

Voorbeeld overwaarde:
Stel: u heeft een hypotheekschuld van € 150.000. En u verkoopt uw woning voor € 200.000. U heeft dan een overwaarde van € 50.000. In dat geval geldt de bijleenregeling. U kunt dan minder hypotheekrente aftrekken bij de aankoop van een nieuwe woning. U kunt bijvoorbeeld een nieuwe woning kopen voor € 225.000. U mag dan hypotheekrente aftrekken over maximaal € 175.000 (€ 225.000 - € 50.000).

Hulp nodig?

Deel deze pagina