Hypotheek verhogen

Wanneer doet u dat en wat zijn de voor- en nadelen?

Uw ING-hypotheek verhogen kan vanaf € 25.000 en is interessant wanneer u uw huis wilt verbouwen of verbeteren. Maar ook als u een grote uitgave wilt doen. Waarmee moet u allemaal rekening houden?

Voordat u kiest voor het verhogen van uw hypotheek

Heeft u onvoldoende spaargeld? Of is de uitgave te groot om binnen afzienbare tijd voor te sparen? Dan is geld lenen een optie. Dat kan via een hypotheekverhoging of Persoonlijke Lening. Benieuwd naar uw mogelijkheden?

U kunt uw ING-hypotheek verhogen als:

 • U een bedrag van € 25.000 of meer wilt lenen.
 • Uw hypotheek na verhoging in 2016 niet meer is dan 102% van de waarde van uw woning.
 • U een lagere rente wilt dan voor een Persoonlijke Lening.
 • U in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek. (alleen bij een verbouwing of verbetering van uw woning en onder voorwaarden)
 • U het betalen van advieskosten en eventueel taxatie- en notariskosten geen bezwaar vindt.
 • U de verhoogde maandlasten kunt dragen.

Bekijk hoe u uw ING-hypotheek verhoogt

 1. Bereken hoeveel u maximaal kunt lenen
  Het bedrag waarmee u uw ING-hypotheek kunt verhogen, is afhankelijk van uw inkomen, verplichtingen en de (over)waarde van uw woning. Benieuwd naar een indicatie hiervan?
  > Bereken uw maximale hypotheek
 2. Hypotheekadvies, taxatie en soms naar de notaris
  U bespreekt met uw ING Hypotheekadviseur of tussenpersoon de mogelijkheden voor het verhogen van uw hypotheek. Uw adviseur berekent definitief wat u maximaal kunt lenen en met hoeveel u de hypotheek kunt verhogen. U krijgt advies dat past bij uw persoonlijke situatie. Ook krijgt u inzicht in wat uw bruto- en nettomaandlasten worden. Uiteindelijk maakt uw adviseur de verhoging voor u in orde.
  > Meer over het ING Hypotheekadvies

Bekijk de kosten van verhogen

Kosten van een hypotheekverhoging
 • Vaste bedragen voor het hypotheekadvies. Daarnaast betaalt u afhandelingskosten voor het afsluiten van uw verhoogde hypotheek.
 • Is uw hypotheek na verhoging in 2016 niet meer dan 102% van uw meest actuele WOZ-waarde? Dan volstaat de WOZ-waarde van uw woning. Komt u boven de 102% van uw WOZ-waarde, woont u in een monument of gebruikt u de woning ook deels zakelijk? Dan is taxatie verplicht. U betaalt dan voor het taxatierapport.
 • Notariskosten, tenzij u voldoende ruimte heeft in uw bestaande inschrijving.

Belasting en hypotheekrenteaftrek

Gebruikt u de verhoging van de hypotheek voor een verbouwing of verbetering van uw woning? Dan is de rente die u betaalt over uw verhoogde hypotheek onder voorwaarden aftrekbaar. De belangrijke voorwaarden zijn:
 • U gebruikt uw woning als hoofdverblijf.
 • U gebruikt de hypotheekverhoging voor kwaliteitsverbetering van uw woning (bijvoorbeeld een verbouwing van uw badkamer, een nieuw dak of voegwerk)
 • U sluit voor het verhoogde deel een Annuïteitenhypotheek af met een maximale looptijd van 30 jaar.
Goed om te weten: alleen als uw verhoging voldoet aan bovenstaande voorwaarden zijn de advies- en afhandelingskosten eenmalig fiscaal aftrekbaar. Gebruikt u de verhoging voor een grote uitgave (bijvoorbeeld voor de studie van uw kinderen)? Dan zijn deze kosten niet aftrekbaar.

Meer weten over het verhogen van uw hypotheek?

Uw ING Hypotheekadviseur bespreekt graag met u uw mogelijkheden. Voor dit advies betaalt u een vast bedrag. U kunt altijd vrijblijvend een eerste oriënterend gesprek voeren. Belt u ons voor een afspraak op 020 22 888 88. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Of neem contact op met uw tussenpersoon.

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie? Bel ons op 020 22 888 88 (lokaal tarief). Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Of neem contact op met uw tussenpersoon.

Hulp nodig?

Deel deze pagina