Uw hypotheek gedeeltelijk aflossen

Lagere maandlasten door af te lossen

Heeft u geld over en wilt u een gedeelte van uw hypotheek aflossen? Dat kan aantrekkelijk zijn. Hieronder leest u hoe u gedeeltelijk aflost en waar u rekening mee moet houden.

Boetevrij aflossen verruimd

De ING wil graag een bijdrage leveren aan het verlagen van de hypotheekschuld van woningbezitters in Nederland. Daarom kunt u tijdelijk uw hypotheek boetevrij aflossen voor zover uw hypotheek hoger is dan de actuele WOZ-waarde. Deze regeling geldt tot en met 31 december 2015. Het maakt voor de aflossing niet uit of het geld verkregen is uit een schenking of uit andere eigen middelen. U kunt dus ook aflossen met spaargeld of met geld dat uit een erfenis is verkregen. Benieuwd hoeveel u boetevrij extra kunt aflossen? Bereken het zelf eenvoudig.

Gedeeltelijk uw hypotheek aflossen kan aantrekkelijk zijn

Kiest u voor gedeeltelijk aflossen, dan gaan uw maandlasten omlaag. Dat is prettig. Daarnaast kan het ook een verstandige keuze zijn. In een tijd waarin de huizenprijzen gedaald zijn, kan de opbrengst van uw huis bij verkoop lager uitvallen dan de hoogte van uw hypotheekschuld. U blijft dan met een restschuld zitten. Door extra af te lossen verkleint u dit risico.

Wanneer is gedeeltelijk aflossen met spaargeld interessant?

U kunt met uw spaargeld extra aflossen op uw hypotheek. Dit kan voordelig zijn als de netto spaarrente lager is dan uw netto hypotheekrente (dit is de rente die u betaalt verrekend met uw hypotheekrenteaftrek).

Boetevrij aflossen

U kunt, afhankelijk van uw contract, jaarlijks 10% of 20% van uw hoofdsom boetevrij aflossen. Over het af te lossen bedrag dat boven dit percentage uitkomt, betaalt u mogelijk een boete. In uw hypotheekvoorwaarden staat welk percentage voor u geldt en waaraan u moet voldoen. Onder bepaalde voorwaarden kunt u de gehele hypotheek boetevrij aflossen.

Meer informatie over wanneer u boetevrij kunt aflossen

Daarnaast kunt u in de volgende gevallen boetevrij aflossen:
 • Het bedrag dat u meer heeft geleend dan uw actuele WOZ-waarde. Deze maatregel is tijdelijk en geldt tot 31 december 2015 en geldt alleen als u een extra aflossing doet, niet bij algehele aflossing.
 • Als u een ING Krediethypotheek of 1-maands variabele rente heeft.
 • Op de momenten dat de variabele rentes (2-, 3-, 6-, 9- en 12-maands) opnieuw worden vastgesteld.
 • Als uw rentevaste periode afloopt. Dan kunt u 14 dagen voor en na de renteherziening onbeperkt boetevrij aflossen.
 • Als het vergelijkbare tarief (actuele rente waar de boete op gebaseerd wordt) op dat moment hoger is dan de rente van uw hypotheek die u nu betaalt.
 • Bij verkoop van uw huis, tenzij u gekozen heeft voor Voordeelrente Component 2 (Boete bij Verkoop).
 • Als u aflost binnen 6 maanden na overlijden van de medeschuldenaar.

Meer informatie over de mogelijkheden van (boetevrij) aflossen die voor u gelden, vindt u in de stukken die u bij de verstrekking van uw hypotheek heeft ontvangen.

Wilt u meer dan het boetevrije bedrag aflossen? Bel 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. U krijgt dan een indicatie van de hoogte van de boete en een advies over wat voor u de beste opties zijn.

De fiscale gevolgen

Met een extra aflossing op uw hypotheek zorgt u voor lagere maandlasten. Maar houdt u ook rekening met de fiscale gevolgen:
 • Een lagere hypotheekschuld betekent minder hypotheekrenteaftrek.
 • Zodra u aflost, daalt uw hypotheekschuld. Wanneer u vervolgens uw woning verkoopt, is het verschil tussen verkoopopbrengst en hypotheekschuld groter geworden. Dit verschil wordt beschouwd als overwaarde. Deze overwaarde is van belang als u een andere (duurdere) woning koopt. U krijgt dan te maken met de Bijleenregeling. Uw ING Hypotheekadviseur of tussenpersoon kan u vertellen wat dit voor uw persoonlijke situatie betekent.
 • Wilt u aflossen op een hypotheek met een Kapitaalverzekering Eigen Woning en/of Bankspaarrekening Eigen Woning? Dan raden wij u aan om hierover advies in te winnen bij uw ING Hypotheekadviseur of tussenpersoon.
 • Heeft u een Bankspaarhypotheek? Dan kunt u in plaats van aflossen ook een extra storting doen op de spaarrekening van uw Bankspaarhypotheek. Hierbij gelden wel maximale bedragen, anders verliest u mogelijk een fiscale vrijstelling. Neemt u hiervoor contact op met uw ING Hypotheekadviseur of tussenpersoon.

Zo lost u uw hypotheek gedeeltelijk af

Uw hypotheek gedeeltelijk aflossen is bij de ING erg eenvoudig. U kunt elk gewenst bedrag aflossen op uw hypotheek.

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en gevolgen voor uw persoonlijke situatie? Bel 020 22 888 88 Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Hulp nodig?

Deel deze pagina