Uw hypotheek gedeeltelijk aflossen

Lagere maandlasten door af te lossen

Heeft u geld over en wilt u een gedeelte van uw hypotheek aflossen? Dat kan aantrekkelijk zijn. Hieronder leest u hoe u gedeeltelijk aflost en waar u rekening mee moet houden.

Gedeeltelijk uw hypotheek aflossen kan aantrekkelijk zijn

Kiest u voor gedeeltelijk aflossen, dan gaan uw maandlasten omlaag. Dat is prettig. Daarnaast kan het ook een verstandige keuze zijn. In een tijd waarin de huizenprijzen gedaald zijn, kan de opbrengst van uw huis bij verkoop lager uitvallen dan de hoogte van uw hypotheekschuld. U blijft dan met een restschuld zitten. Door extra af te lossen verkleint u dit risico.

Wanneer is gedeeltelijk aflossen met spaargeld interessant?

U kunt met uw spaargeld extra aflossen op uw hypotheek. Dit kan voordelig zijn als de netto spaarrente lager is dan uw netto hypotheekrente (dit is de rente die u betaalt verrekend met uw hypotheekrenteaftrek).

De fiscale gevolgen

Met een extra aflossing op uw hypotheek zorgt u voor lagere maandlasten. Maar houdt u ook rekening met de fiscale gevolgen:
  • Een lagere hypotheekschuld betekent minder hypotheekrenteaftrek.
  • Zodra u aflost, daalt uw hypotheekschuld. Wanneer u vervolgens uw woning verkoopt, is het verschil tussen verkoopopbrengst en hypotheekschuld groter geworden. Dit verschil wordt beschouwd als overwaarde. Deze overwaarde is van belang als u een andere (duurdere) woning koopt. U krijgt dan te maken met de Bijleenregeling. Uw ING Hypotheekadviseur of tussenpersoon kan u vertellen wat dit voor uw persoonlijke situatie betekent.
  • Wilt u aflossen op een hypotheek met een Kapitaalverzekering Eigen Woning en/of Bankspaarrekening Eigen Woning? Dan raden wij u aan om hierover advies in te winnen bij uw ING Hypotheekadviseur of tussenpersoon.
  • Heeft u een Bankspaarhypotheek? Dan kunt u in plaats van aflossen ook een extra storting doen op de spaarrekening van uw Bankspaarhypotheek. Hierbij gelden wel maximale bedragen, anders verliest u mogelijk een fiscale vrijstelling. Neemt u hiervoor contact op met uw ING Hypotheekadviseur of tussenpersoon.

Zo lost u uw hypotheek gedeeltelijk af

Uw hypotheek gedeeltelijk aflossen is bij de ING erg eenvoudig. U kunt elk gewenst bedrag aflossen op uw hypotheek.

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en gevolgen voor uw persoonlijke situatie? Bel 020 22 888 88 Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Hulp nodig?

Deel deze pagina