Kostgeld: ING informeert u graag

Is het vragen van kostgeld aan een inwonend kind ouderwets? Welnee! Werkende kinderen kunnen best een steentje bijdragen aan de kosten die in een huishouden worden gemaakt. En daarbij, door het in rekening brengen van kostgeld maakt u uw kinderen financieel bewust. Zo gaan ze beter voorbereid de toekomst tegemoet.

Kostgeld inwonend kind: de voordelen

Een inwonend kind kost flink wat geld. Volgens cijfers van het CBS is een gezin gemiddeld 17% van het besteedbare inkomen kwijt aan één kind. Heeft uw zoon of dochter een eigen inkomen? Dan is het geen gek idee om kostgeld te vragen. Een bijdrage aan de huishoudpot geeft niet alleen u en uw partner wat financiële ruimte, helpt het uw kind ook om zich voor te bereiden op zelfstandigheid. Door het betalen van kostgeld leert uw kind de waarde van geld kennen en zal hij of zij bewuste keuzes moeten maken.

Mooie start

Zit u in een goede financiële positie en heeft u het kostgeld niet nodig? Dan is voor de ontwikkeling van uw kroost toch aan te raden om dit wel te doen. Zonder het aan uw kinderen te vertellen kunt u het ingeleverde geld apart zetten. Op de dag dat ze het ouderlijk huis verlaten kunt u het geld als spaargeld meegeven. Een goede start van het zelfstandige leven.

Kostgeld berekenen

Hoeveel kostgeld moet ik mijn kind vragen? Een vraag die veel ouders zich stellen. U kunt kostgeld berekenen op verschillende manieren. De meeste voorkomende verdeling is die naar draagkracht. Dit houdt in dat de hoogte van het kostgeld wordt bepaald aan de hand van het inkomen van uw kind.

Voorbeeld kostgeld berekenen:

De ouders van Jochem berekenen eerst hoeveel Jochem in verhouding bijdraagt aan het huishoudinkomen. Inkomen ouders: € 3.000, - + inkomen Jochem: € 950, - = totaalinkomen € 3.950, -

Vervolgens delen ze Jochem ’s inkomen door het totaalinkomen: € 950, - : € 3.950, - = 0.24. Jochem verdient 24% van het totale inkomen.

De ouders hebben een netto hypotheek van € 700 per maand. Joris betaalt daarom aan huur: € 700, - x 0,24 = € 168, -.

Een andere manier om kostgeld te berekenen is per hoofd van het gezin een bedrag te bepalen. Hierbij worden de totale kosten door het aantal gezinsleden gedeeld. Ook een berekening naar verbruik is mogelijk. Hierbij betaalt het kind naar gebruik van een bepaalde kostenkost. Het is net wat u eerlijker vindt en wat uw kind kan bijdragen als het gaat om kostgeld.