Hulp nodig?

Deel deze pagina

Studentenbetaallimiet

Voordelig rood staan voor studenten

 • Rood staan op je Studentenrekening
 • Tot maximaal €1.000
 • Alleen rente betalen over het bedrag dat je rood staat

Het product

Studiekosten, boekengeld, je rijbewijs halen of op kamers gaan: het brengt veel kosten met zich mee. Daardoor komt het einde van je geld soms veel te snel in zicht. Met de Studentenbetaallimiet van de ING kun je voordelig rood staan op je Studentenrekening en heb je nét die extra financiële ruimte die je nodig hebt om de eindjes maandelijks aan elkaar te knopen.

Studentenbetaallimiet in het kort

 • Rood staan tot maximaal € 500 of € 1.000
 • Direct geld opnemen met je Betaalpas of betalen met Mijn ING en de Mobiel Bankieren App
 • Voordelige rente over het bedrag dat je rood staat: 7,2% (debetrentevoet)

Aanvragen

Je kunt een Studentenbetaallimiet gemakkelijk in Mijn ING aanvragen. Heb je geen Mijn ING? Dan kun je een Studentenbetaallimiet ook op een ING-kantoor aanvragen.

Belangrijk om te weten

Studeer je niet meer of word je 30 jaar? Dan zet de ING je Studentenrekening automatisch om naar een Betaalrekening als onderdeel van een OranjePakket. Daarnaast wordt je Studentenbetaallimiet omgezet naar een Continu Limiet voor ex-studenten. De hoogte van je limiet blijft gelijk. Bij de Continu Limiet betaal je wel een hogere rente over het bedrag dat je rood staat. Kijk hier voor de actuele rente.

Voor wie?

Je kan een Studentenbetaallimiet aanvragen als:

 • Je een Studentenrekening van de ING hebt
 • Je tussen 18 en 29 jaar oud bent
 • Je maandelijks een bedrag van minimaal €250 op je Studentenrekening bijgeschreven krijgt. 
 • Wanneer je ook een Studenten Creditcard hebt, vragen we je om maandelijks minimaal €500 op je Studentenrekening bij te schrijven. 
 • Als je de rekening nog niet een jaar gebruikt dan kom je alleen in aanmerking voor een limiet van €500. 
Je aanvraag wordt vooraf getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Als je de limiet krijgt, dan wordt deze geregistreerd bij het BKR.

Rekenvoorbeelden

Over het bedrag dat je rood staat met je Studentenbetaallimiet betaal je 7,2% rente. Deze rente is variabel. Dat wil zeggen dat de ING de rente kan verhogen of verlagen.

Bij het bepalen van de hoogte van de rente kijkt de ING naar verschillende factoren. Bijvoorbeeld naar de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt, de kosten, en de concurrentiepositie van de ING op de markt van leningen. Daalt de rente, dan betaal je minder voor het bedrag dat je rood staat op je Studentenrekening. Als de rente stijgt, dan betaal je meer. Als de rente wordt aangepast, word je hier van tevoren over geïnformeerd.

Jaarlijks Kostenpercentage

In onderstaande tabel vind je het rentetarief en jaarlijks kostenpercentage van de Studentenbetaallimiet en de Continu Limiet voor ex-studenten.

Soort kredietStudenten- 
betaallimiet
Studenten- 
betaallimiet
Continu   
Limiet voor ex-studenten
Continu   
Limiet voor ex-studenten
Totale kredietbedrag€ 500€ 1.000€ 500€ 1.000
Variabele debetrentevoet7,2%7,2%9,9%9,9%
Andere kosten van het krediet 
--€ 4,35€ 4,35
Jaarlijks Kosten % (JKP)
7,2%7,2%16,2%13,1%
 
 • Deze tarieven gelden per 21 januari 2013. Wijzigingen voorbehouden.

Meer informatie over de tabel

Soort krediet
Met de Studentenbetaallimiet kun je tot de afgesproken limiet rood staan op je Studentenrekening. Als je 30 jaar bent geworden of niet meer studeert, dan zet de ING je Studentenrekening om naar een Betaalrekening als onderdeel van een OranjePakket. Je Studentenbetaallimiet wordt omgezet naar een Continu Limiet voor ex-studenten.

Totale kredietbedrag
Het bedrag dat je maximaal rood mag staan.

Variabele debetrentevoet
Het rentepercentage, dat je voor de lening betaalt, op jaarbasis. Deze rente is variabel en kan wijzigen in de periode dat je de lening hebt. Rente betaal je alleen over het bedrag dat je rood staat.

Andere kosten van het krediet
De kosten die, naast de rente, deel uitmaken van de totale kosten van de lening. Deze kosten betaal je om van de lening gebruik te kunnen maken. De Studentenrekening is kosteloos en daarom zijn er geen andere kosten van het krediet bij de Studentenbetaallimiet. Aan de Betaalrekening in het OranjePakket zijn wel kosten verbonden. Dit zijn de andere kosten bij de Continu Limiet voor ex-studenten.

Jaarlijks Kostenpercentage (JKP)
Dit percentage geeft de te betalen rente plus eventuele bijkomende kosten voor een Betaalrekening en Betaalpas op jaarbasis aan.
 • Studentenbetaallimiet Het Jaarlijks Kostenpercentage van de Studentenbetaallimiet bedraagt 7,2% op jaarbasis en is gelijk aan de debetrentevoet van 7,2% op jaarbasis. Behalve de rente zijn er geen andere kosten aan de Studentenbetaallimiet verbonden.
 • Continu Limiet voor ex-studenten Het Jaarlijks Kostenpercentage voor de Continu Limiet voor ex-studenten is 16,2% op jaarbasis bij een kredietbedrag van € 500 en 13,1% op jaarbasis bij een kredietbedrag van € 1.000. Deze percentages zijn hoger dan de debetrentevoet van 9,9% op jaarbasis, omdat hier ook de kosten van de Betaalrekening als onderdeel van het OranjePakket in zijn verwerkt. Voor de berekening van deze percentages gaan wij uit van de volgende aannames:
  • Het totale kredietbedrag wordt onmiddellijk en in één keer opgenomen.
  • Maandelijks wordt 5% van het totale kredietbedrag op de Betaalrekening bijgeschreven.
  • De rente over het krediet wordt maandelijks achteraf afgeschreven.
  • Er wordt tussendoor niet extra afgelost of een nieuwe opname gedaan.
  • De debetrentevoet van het krediet blijft de hele duur van het contract gelijk.
  • Je maakt gebruik van een OranjePakket bij de ING.
  • De kosten van het OranjePakket blijven de hele duur van het contract gelijk.

Berekening rente

De manier waarop de ING rente berekent over het negatieve saldo op je rekening en het volledige overzicht van de kosten die verbonden zijn aan de betaalproducten en -diensten van de ING kun je hier vinden.

Voorwaarden

Als je een Studentenbetaallimiet aanvraagt, is het belangrijk dat je weet waar je aan toe bent.
Dat lees je in onze voorwaarden.
Meer informatie over de kenmerken en kosten van de Studentenbetaallimiet van de ING vind je in de
Heb je vragen over de Studentenbetaallimiet, neem dan gerust contact met ons op.
Wij helpen je graag.

Veelgestelde vragen