Pensioen opbouwen

Hoe vult u uw inkomen straks aan?

Er wordt veel gesproken over pensioenopbouw. Maar het belangrijkste is dat u straks kunt leven zoals u dat prettig vindt. Daar zijn diverse mogelijkheden voor. De ING helpt u graag op weg.

Pensioen opbouwen, wat zijn uw mogelijkheden?

U wilt straks leven zoals u dat prettig vindt. De overheid en werkgevers bezuinigen op pensioenregelingen. Bovendien wilt u misschien wel eerder parttime gaan werken, of een reis maken. Het is verstandig om nu al stil te staan bij de vraag of u straks over voldoende inkomen beschikt. De ING helpt u graag en biedt u verschillende mogelijkheden:

1 - Zelf regelen met banksparen

Banksparen houdt in dat u op een geblokkeerde spaarrekening zelf spaart voor uw pensioen. U bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak u spaart binnen uw jaarruimte. De jaarruimte is het bedrag dat u fiscaal voordelig mag sparen voor uw pensioen. Bij de ING kunt u banksparen op de Pensioenspaarrekening. Het bedrag dat u uiteindelijk hebt gespaard kunt u pas opnemen als u met pensioen bent. Dit gebruikt u dan als pensioenaanvulling.

2 - Een adviesgesprek

U wilt aanvullend pensioen opbouwen, maar u weet niet precies hoe u dat wil doen? Of welke optie het beste bij uw situatie past? Maak dan een afspraak met een Pensioenadviseur van Nationale-Nederlanden. Hij bekijkt uw situatie en welke oplossing het beste bij u past.

Hulp nodig?

Deel deze pagina