Uw pensioen aanvullen

Zorg zelf voor een goede pensioenaanvulling

Ook al krijgt u vaak een aanvulling op uw pensioen van uw werkgever. Toch is het verstandig ook pensioen op te bouwen. U kunt op diverse manieren zelf uw pensioen aanvullen. ING helpt u graag.

Waarom zelf uw pensioen aanvullen?

De overheid en werkgevers bezuinigen de laatste jaren op pensioenen. En omdat niemand weet hoe de toekomst er uit gaat zien, is het verstandig zelf maatregelen te nemen. Daarnaast kan het zijn dat u niet altijd pensioen heeft opgebouwd. Bijvoorbeeld doordat u een tijdje niet, of parttime heeft gewerkt. Bij de ING heeft u verschillende manieren om zelf uw pensioen aan te vullen. Zo kunt u zelf een Pensioenspaarrekening openen, of kiezen voor een adviesgesprek. Dan wordt alles voor u op een rijtje gezet.

Voor hoeveel aanvullend pensioen moet u zorgen?

Hoeveel AOW en werkgeverspensioen u precies krijgt, staat niet vast. De bedragen hangen af van de regels die gelden als u met pensioen gaat. Hoeveel pensioen u zelf moet aanvullen, hangt af van een aantal zaken:
  1. Hoeveel AOW en hoeveel werkgeverspensioen verwacht u?
  2. Hoeveel vermogen heeft u al opgebouwd?
  3. Welke maandelijkse kosten heeft u na uw pensioen?

1. Hoeveel AOW en hoeveel werkgeverspensioen verwacht u?

Er zijn verschillende overzichten waarop u kunt zien hoe uw pensioen er voor staat:
  • Mijn Pensioenoverzicht
    Op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u precies hoeveel AOW u krijgt van de overheid (AOW). En hoeveel werkgeverspensioen u ongeveer kunt verwachten. Om toegang te krijgen tot dit overzicht heeft u een DigiD nodig. Dat is uw eigen inlogcode voor de overheid.
  • Uniform Pensioenoverzicht
    Als u pensioen opbouwt via uw werkgever, krijgt u jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht van het pensioenfonds van uw werkgever. In dit overzicht kunt u zien hoeveel pensioen u ongeveer van uw werkgever kunt verwachten.

2. Hoeveel vermogen heeft u al opgebouwd?

Heeft u vermogen opgebouwd? Bijvoorbeeld doordat u uw hypotheek heeft afgelost of geld heeft gespaard. Of misschien heeft u een gift of erfenis gekregen. Dan kunt u dit vermogen gebruiken als inkomen als u met pensioen gaat. Uw vermogen en de kosten van uw levensonderhoud bepalen hoeveel inkomen u na uw pensionering nodig heeft. Ga voor uzelf eens na hoe uw inkomsten en uitgaven er na uw pensionering uitzien.

3. Welke kosten heeft u na uw pensioen?

Wilt u eerder stoppen met werken? Bent u na pensionering van plan verre reizen te maken? Of blijft u dichter bij huis om te genieten van de (klein)kinderen? Voor iedereen ziet het pensioen er anders uit. Bepaal wat voor u belangrijk is en maak een inschatting van uw kosten. U kunt uw wensen, inkomen en uitgaven na pensionering bespreken met de Pensioenadviseur van Nationale-Nederlanden.

ZZP’er en pensioen opbouwen?

Voor ZZP’ers is het pensioen vaak een heet hangijzer. De focus ligt op nieuwe klussen binnenhalen en netwerken. Pensioen is duur en iets voor straks. Maar juist voor ZZP’ers is het belangrijk om tijdig het pensioen zelf aan te vullen. Niemand anders doet het. Gelukkig zijn er ook voor ZZP’ers voldoende interessante mogelijkheden.

Hulp nodig?

Deel deze pagina