Gedeeltelijk belastingvrij sparen

Fiscaal aantrekkelijk sparen met het ING Groen Spaardeposito

Met een ING Groen Spaardeposito draagt u niet alleen bij aan een betere wereld, maar profiteert u mogelijk ook van belastingvoordeel. Hieronder leest u van welke voordelen u gebruik kunt maken.

Belasting over uw vermogen

De Belastingdienst beschouwt uw spaargeld als onderdeel van uw vermogen. Over uw vermogen in box 3 betaalt u belasting. Dit heet vermogensrendementsheffing. Tot een bedrag van € 21.330 is uw vermogen vrijgesteld voor het betalen van deze belasting. Over uw vermogen boven de € 21.330 betaalt u 1,2% vermogensrendementsheffing. Voor fiscale partners geldt een gezamenlijk vrijgesteld vermogen van €42.660.

Extra vrijstelling bij ING Groen Spaardeposito

Het geld dat u stort op een ING Groen Spaardeposito is tot een bedrag van € 56.928 vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Dit bedrag komt bovenop de € 21.330 die in ieder geval vrijgesteld is. Heeft u een fiscaal partner? Dan geldt dit belastingvoordeel tot een bedrag van € 113.856. Staat er meer spaargeld op uw ING Groen Spaardeposito, dan betaalt u alleen over het bedrag boven de € 56.928 (of € 113.856) een vermogensrendementsheffing van 1,2%.

Aanvullende heffingskorting

Naast de vrijstelling op de vermogensrendementsheffing geldt ook een aanvullende heffingskorting. Deze kunt u van uw inkomstenbelasting aftrekken. De heffingskorting wordt berekend over het saldo op uw ING Groen Spaardeposito tot een maximum van € 56.928. In 2015 geldt een heffingskorting van 0,7%.

Peildatum

De belastingdienst bepaalt het vermogen van box 3 per 1 januari (peildatum). Dit betekent dat als u na 1 januari 2015 instapt het belastingvoordeel van groen beleggen pas meegenomen wordt bij de aangifte inkomstenbelasting over 2016.

Rekenvoorbeelden belastingvoordeel

Wilt u weten wat de genoemde belastingvoordelen voor invloed hebben op uw rendement? Bekijk dan de Rekenvoorbeelden ING Groen Spaardeposito en ontdek of deze spaarvorm voor u het meeste rendement oplevert.

Belangrijk

Alle genoemde bedragen gelden voor 2015. Tenzij anders vermeld.

Hulp nodig?

Deel deze pagina