Gedeeltelijk belastingvrij sparen

Fiscaal aantrekkelijk sparen met het ING Groen Spaardeposito

Met een ING Groen Spaardeposito draagt u niet alleen bij aan een betere wereld, maar profiteert u mogelijk ook van belastingvoordeel. Hieronder leest u van welke voordelen u gebruik kunt maken.

Gevolgen Prinsjesdag

Op Prinsjesdag heeft de overheid aangekondigd enkele wijzigingen te willen gaan doorvoeren over de vermogensrendementsheffing. Als deze wijzigingen worden doorgevoerd, heeft dit effect op het belastingvoordeel dat u via dit product ontvangt. Wijzigingen omtrent het belastingvoordeel worden door de overheid gemaakt en zijn niet beïnvloedbaar door ING. Hieronder vindt u de hoe de vrijstelling tot in 2015 voor u werkte.

Belasting over uw vermogen

De Belastingdienst beschouwt uw spaargeld als onderdeel van uw vermogen. Over uw vermogen in box 3 betaalt u belasting. Dit heet vermogensrendementsheffing. Tot een bedrag van € 21.330 is uw vermogen vrijgesteld voor het betalen van deze belasting. Over uw vermogen boven de € 21.330 betaalt u 1,2% vermogensrendementsheffing. Voor fiscale partners geldt een gezamenlijk vrijgesteld vermogen van €42.660.

Extra vrijstelling bij ING Groen Spaardeposito

Het geld dat u stort op een ING Groen Spaardeposito is tot een bedrag van € 56.928 vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Dit bedrag komt bovenop de € 21.330 die in ieder geval vrijgesteld is. Heeft u een fiscaal partner? Dan geldt dit belastingvoordeel tot een bedrag van € 113.856. Staat er meer spaargeld op uw ING Groen Spaardeposito, dan betaalt u alleen over het bedrag boven de € 56.928 (of € 113.856) een vermogensrendementsheffing van 1,2%.

Aanvullende heffingskorting

Naast de vrijstelling op de vermogensrendementsheffing geldt ook een aanvullende heffingskorting. Deze kunt u van uw inkomstenbelasting aftrekken. De heffingskorting wordt berekend over het saldo op uw ING Groen Spaardeposito tot een maximum van € 56.928. In 2015 geldt een heffingskorting van 0,7%.

Peildatum

De belastingdienst bepaalt het vermogen van box 3 per 1 januari (peildatum). Dit betekent dat als u na 1 januari 2015 instapt het belastingvoordeel van groen beleggen pas meegenomen wordt bij de aangifte inkomstenbelasting over 2016.

Rekenvoorbeelden belastingvoordeel

Wilt u weten wat de genoemde belastingvoordelen voor invloed hebben op uw rendement? Bekijk dan de Rekenvoorbeelden ING Groen Spaardeposito en ontdek of deze spaarvorm voor u het meeste rendement oplevert.

Belangrijk

Alle genoemde bedragen gelden voor 2015. Tenzij anders vermeld.

Hulp nodig?

Deel deze pagina