Hulp nodig?

Deel deze pagina

Overlijdensrisicoverzekering

Zo geeft u uw gezin zekerheid

 • Financiële zekerheid voor uw nabestaanden
 • Eenvoudig online uw premie berekenen
 • Online uw gezondheidsverklaring invullen

Het product

Het verliezen van een familielid is al zwaar genoeg. Dan is het prettig als uw nabestaanden financiële zekerheid hebben. Dat kunt u nu direct bij Nationale-Nederlanden regelen met de Overlijdensrisicoverzekering.

Kenmerken Overlijdensrisicoverzekering

 • Eenmalig een gegarandeerd bedrag voor uw nabestaanden
 • U kunt kiezen uit 3 varianten
 • U kiest de hoogte van het bedrag, wie het bedrag ontvangt en hoe lang de verzekering loopt
 • Premievoordeel bij niet roken en een gezonde verhouding tussen lengte en gewicht
 • Mogelijkheid om uw partner mee te verzekeren
 • Eenvoudig online uw premie berekenen en de verzekering aanvragen
 • Online uw gezondheidsverklaring invullen
 • Verzekering op elk moment stop te zetten

Zo werkt de Overlijdensrisicoverzekering

U sluit een overlijdensrisicoverzekering af voor een bepaalde periode op uw eigen leven en/ of dat van uw partner. Als u (en/ of uw partner) voor de einddatum van de verzekering overlijdt, krijgen uw nabestaanden eenmalig een gegarandeerd bedrag uitgekeerd uit de Overlijdensrisicoverzekering. Dit bedrag kunnen ze onder andere gebruiken voor:
 • Het betalen van de huur of hypotheek
 • Aanvulling op het inkomen
 • Extra kosten voor kinderopvang of huishoudelijke hulp
 • De erfbelasting over de nalatenschap

Kies uw variant

U kunt bij Nationale-Nederlanden kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering met een verzekerd bedrag dat de gehele looptijd:
 • gelijk blijft of
 • ieder jaar evenredig daalt of
 • ieder jaar annuïtair daalt.

Uw gezondheidsverklaring

Direct na de aanvraag van de Overlijdensrisicoverzekering ontvangt u (en eventueel uw partner) een e-mail van Nationale-Nederlanden met een aantal vragen over uw gezondheid. Heeft u de gezondheidsverklaring ingevuld, dan ontvangt u een e-mail over het vervolg.

Wanneer wordt er niet uitgekeerd?

Uw nabestaanden ontvangen geen bedrag uit de Overlijdensrisicoverzekering als u onjuiste en/ of onvolledige gegevens heeft doorgegeven bij het afsluiten van de verzekering. Ook bij zelfdoding in de eerste 2 jaar na het afsluiten van de verzekering ontvangen nabestaanden geen bedrag.

Kies uw variant

U verzekert een bedrag voor uw nabestaanden na uw overlijden. Daarbij heeft u de keuze tussen: een gegarandeerd bedrag dat hetzelfde blijft zo lang als de verzekering loopt, of een gegarandeerd bedrag dat ieder jaar lager wordt.

Gelijkblijvend bedrag

Bij deze variant krijgen uw nabestaanden eenmalig een bedrag. Dit bedrag staat vast en verandert niet zo lang de verzekering loopt. Het maakt dus voor de hoogte van het bedrag niet uit of u in het begin van de verzekering overlijdt of in het laatste jaar.
Past goed als aanvulling op uw inkomen of bij een aflossingsvrije hypotheek
U kiest voor een gelijkblijvend bedrag als u een eenmalige aanvulling op uw inkomen wenst of een aflossingsvrije hypotheek heeft. Bij deze hypotheek moet u de hypotheekschuld in een keer terugbetalen als de hypotheek is afgelopen. Als u overlijdt, kunnen uw nabestaanden de hypotheekschuld aflossen met het geld uit de Overlijdensrisicoverzekering.

Hoogte van het bedrag tijdens de looptijd

Evenredig dalend bedrag

Bij deze variant wordt het bedrag dat uw nabestaanden krijgen ieder jaar lager. Het moment waarop u overlijdt, bepaalt hoeveel geld uw nabestaanden krijgen uit de Overlijdensrisicoverzekering. Als u overlijdt aan het begin van de verzekering krijgen zij een groot bedrag. Als u overlijdt kort voordat de verzekering afloopt, krijgen zij een klein bedrag. Het bedrag dat is verzekerd, daalt ieder jaar met een bepaald vast bedrag. Deze variant wordt ook wel een lineair dalende uitkering genoemd.
Past goed bij een lineaire hypotheek
Deze variant kiest u als uw nabestaanden ieder jaar minder geld nodig hebben als u overlijdt. Bijvoorbeeld als u uw hypotheekschuld jaarlijks met vaste bedragen aflost, zoals bij een lineaire hypotheek.

Hoogte van het bedrag tijdens de looptijd

Annuïtair dalend bedrag

Bij deze variant wordt het bedrag dat uw nabestaanden krijgen ieder jaar lager. Aan het begin van de verzekering daalt dit bedrag heel langzaam. Tegen het einde van de verzekering daalt het bedrag juist heel snel. De daling van het bedrag hangt af van het annuïteitspercentage dat u kiest. Bij een hoog percentage daalt het bedrag aan het begin iets minder dan bij een laag percentage. Het moment waarop u overlijdt, bepaalt hoeveel geld uw nabestaanden krijgen uit de Overlijdensrisicoverzekering. Als u overlijdt aan het begin van de verzekering krijgen zij een groot bedrag. Als u overlijdt kort voordat de verzekering afloopt, krijgen zij een klein bedrag.
Past goed bij een annuïteitenhypotheek
Deze variant kiest u als uw nabestaanden ieder jaar minder geld nodig hebben als u overlijdt. Bijvoorbeeld als u een annuïteitenhypotheek heeft. Dan laat u het bedrag van de Overlijdensrisicoverzekering dalen met hetzelfde annuïteitspercentage als van uw hypotheek. In dat geval volgt het eenmalige bedrag uit de Overlijdensrisicoverzekering de daling van uw hypotheekschuld.

Hoogte van het bedrag tijdens de looptijd

Voor wie?

De Overlijdensrisicoverzekering past bij u als u:

 • Financiële zekerheid voor uw nabestaanden wilt regelen
 • Wilt dat uw nabestaanden in hetzelfde huis kunnen blijven wonen (koop of huur)
 • Wilt dat uw nabestaanden een aanvulling op hun inkomen ontvangen, bijvoorbeeld voor extra kosten voor kinderopvang of huishoudelijke hulp

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek

Moet u een Overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor een hypotheek (verpanding)? Nationale-Nederlanden kan dit achteraf telefonisch voor u regelen. Wilt u dan na het afsluiten van deze verzekering telefonisch contact met ons opnemen op 088 663 06 60?

Premie

Uw premie

De hoogte van de premie is afhankelijk van uw leeftijd, uw gezondheid, de verhouding tussen uw lengte en gewicht (BMI) en of u rookt of niet. Daarnaast kiest u bij afsluiten de hoogte van het bedrag dat uw nabestaanden ontvangen als u overlijdt en de looptijd van de verzekering. Deze keuzes zijn ook van invloed op uw premie. U betaalt voor de Overlijdensrisicoverzekering een vaste premie per maand, kwartaal, halfjaar of jaar. De premie wordt automatisch geïncasseerd.

Hoelang u premie betaalt, verschilt per variant

Variant 1: gelijkblijvend bedrag

U betaalt een vaste premie zolang de verzekering loopt.

Premiebetaling voor gelijkblijvend bedrag

Variant 2 en 3: evenredig en annuïtair dalend bedrag

U betaalt voor deze varianten een deel van de looptijd een vaste premie. Tot wanneer u deze premie betaalt, hangt af van de looptijd van de verzekering. 


Premiebetaling voor evenredig en annuïtair dalend bedrag

Welke kosten betaalt u?

U betaalt eerste en doorlopende kosten voor deze verzekering. Eerste kosten zijn de kosten die Nationale-Nederlanden maakt om de verzekering te kunnen verkopen en afsluiten. Doorlopende kosten zijn kosten die Nationale-Nederlanden maakt voor de incasso van de premie en doorlopende administratiekosten. Deze kosten zijn verwerkt in de premie en hoeft u dus niet apart te betalen. 


Ook betaalt u eenmalig distributiekosten. Dit zijn de kosten die Nationale-Nederlanden maakt om de verzekering aan te kunnen bieden. Deze kosten betaalt u wel apart. De distributiekosten bedragen € 99 als u de verzekering online aanvraagt. Binnen 1 maand nadat u de polis heeft ontvangen, krijgt u een e-mail waarin staat hoe u de distributiekosten kunt betalen aan Nationale-Nederlanden.

Voorwaarden

Als u een Overlijdensrisicoverzekering afsluit, is het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent. In de voorwaarden kunt u uitgebreid lezen wat wel en niet verzekerd is.

Heeft u nog vragen over de voorwaarden, neemt u dan gerust contact op met Nationale-Nederlanden op 088 663 06 60. Nationale-Nederlanden is bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Zij helpen u graag.

Samenwerking met Nationale-Nederlanden

Voor levensverzekeringen werkt ING samen met Nationale-Nederlanden. Voor de Nationale-Nederlanden Overlijdensrisicoverzekering geldt dat de premie wordt geïncasseerd door Nationale-Nederlanden. U ontvangt het bedrag bij overlijden ook van Nationale-Nederlanden. De productinformatie die u op ING.nl vindt of telefonisch krijgt, is geen persoonlijk advies. U bepaalt zelf of de gekozen verzekering bij u past. Als u toch liever persoonlijk advies wilt, dan kan dat uiteraard ook. Ook voor advies kunt u contact opnemen met de Klantenservice van Nationale-Nederlanden via 088 663 06 60. U betaalt geen extra kosten of hogere premie via ING.

Veelgestelde vragen