Contact

Deel deze pagina

Standaard Bedrijfsrapportage (SBR)

{{reviewData.summary.AverageTextRating}}

De standaard voor ondernemers

 • Minder administratie, meer tijd om te ondernemen
 • Standaard goede kwaliteit van gegevens
 • Gemakkelijk, veilig en snel

Over SBR

Snel en eenvoudig uw jaar- en kwartaalcijfers aanleveren bij ING? Gebruik dan Standaard Bedrijfsrapportage (SBR). Met SBR biedt u uw financiële rapportages eenvoudig digitaal aan bij partijen zoals de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, het CBS en banken.

Wat is SBR?

SBR is de nationale standaard voor het samenstellen en digitaal uitwisselen van financiële rapportages. Het is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse overheid in samenwerking met de Belastingdienst, Kamers van Koophandel en diverse marktpartijen, waaronder, de drie grootbanken, accountants en software leveranciers. Het doel van SBR is de administratieve lasten van ondernemers te verminderen en de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren door het maken van afspraken over standaardisatie van gegevens en uitwisselingsprocessen. Gegevens die zijn vastgelegd in uw administratie, kunnen voor meerdere rapportages worden gebruikt.

SBR de norm

Met ingang van 1 januari 2017 wijzigt ING haar beleid met betrekking tot het aanleveren van jaarcijfers voor kredieten door zakelijke relaties. Vanaf deze datum is aanlevering via SBR hiervoor de norm. Dit betekent dat nieuwe kredietaanvragen van

 • ondernemers die nog geen klant zijn bij ING en
 • bestaande relaties die nog geen krediet hebben bij ING
alleen in behandeling worden genomen als de jaarcijfers via SBR zijn aangeleverd.

Bij de invoering van dit nieuwe beleid stelt ING de belangen van haar bestaande kredietrelaties en de toegang tot krediet centraal. Dit betekent dat bestaande relaties ook na 1 januari 2017 de jaarcijfers voor de jaarlijkse revisie of een verhoging van een bestaand krediet, op papier of per e-mail (PDF) kunnen aanleveren. Voor aanlevering op papier of per e-mail worden de kosten voor handmatige verwerking van de jaarcijfers in rekening gebracht. Voor aanlevering via SBR worden geen kosten in rekening gebracht.

De voordelen van SBR

 • Minder administratie, en meer tijd om te ondernemen door digitalisering en standaardisatie
 • Efficiënt door hergebruik van gegevens en koppeling aan diverse fiscale-, boekhoud- en rapportagepakketten
 • Gemakkelijk, snel, veilig en betrouwbaar door geautomatiseerde controles

Hoe maakt u gebruik van SBR?

Aanleveren via SBR is mogelijk rechtstreeks vanuit de rapportagesoftware van uw accountant of administratiekantoor en via SBR Direct. De aanlevering gaat via een beveiligde verbinding. Uw gegevens zijn en blijven in vertrouwde handen. Voor het aanleveren via SBR worden door ING geen kosten in rekening gebracht. Informeer nu alvast of uw intermediair gebruikmaakt van SBR. Als uw intermediair nog niet gebruikmaakt van SBR, dan adviseren we u om hierover afspraken te maken. Hij kan dan tijdig zijn processen en automatisering hierop inrichten.

Snel voordeel met SBR

In het eerste kwartaal van 2015 lanceert ING een campagne waarmee overstappen naar SBR voor u als ondernemer diverse voordelen biedt, zoals:
 • een korting op de afsluitprovisie wanneer u een nieuw krediet of een verhoging van een bestaand krediet aanvraagt;
 • snellere verwerking van uw kredietaanvraag. ING informeert u vooraf wat de doorlooptijd is van de aanvraag en offerte. U weet dan snel waar u aan toe bent;
 • een rapport op maat van het ING Economisch Bureau met relevante informatie over recente en verwachte ontwikkelingen in de sector en de regio, waarin uw bedrijf actief is, aangevuld met benchmarkinzichten.

Ook intermediairs die willen overstappen op SBR helpen we graag:

Bent u intermediair en wilt u meer weten over de mogelijkheden van SBR voor uw organisatie? Meld u dan aan voor de workshop. Kansen zien in digitalisering’. Experts op het gebied van SBR en digitalisering gaan graag met u in gesprek over de laatste ontwikkelingen en kansen voor uw organisatie.

Voor ondernemers

Als ondernemer wordt u regelmatig gevraagd om gegevens uit uw financiële administratie aan te leveren. Dit kan een jaarrekening zijn voor de Kamer van Koophandel, een kredietrapportage voor uw bank of een aangifte voor de Belastingdienst. Met SBR kunt u deze financiële rapportages eenvoudig vanuit één administratie aanbieden en veilig digitaal verzenden.

De voordelen van SBR:

 • Minder administratie, meer tijd om te ondernemen
 • Standaard goede kwaliteit van gegevens
 • Gemakkelijk, veilig en snel

Uw financiële rapportages zijn op twee manieren aan te leveren via SBR.

 • U kunt uw intermediair vragen om de financiële rapportage voor u te verzorgen. Beschikt uw intermediair over de juiste software, dan kan hij de rapportage rechtstreeks verzenden vanuit het softwarepakket.
 • U kunt uw cijfers via SBR Direct verzenden. SBR Direct is een online aanleverportaal, waarmee u zelf uw financiële cijfers bij de bank kunt aanleveren. Vanuit het portaal kunt u uw intermediair vragen om de kredietrapportage voor u op te maken en een verklaring toe te voegen. We adviseren u om bij uw intermediair na te gaan of hij gebruik wil maken van SBR Direct of liever van eigen software.

Bekijk de demo van SBR Direct op YouTube

Voor accountants

Bent u accountant of heeft u een administratiekantoor? Dan liggen er voor u kansen wanneer u overstapt naar SBR. Steeds meer partijen, zoals de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en nu ook ING stappen over naar SBR als standaardaanleverkanaal van financiële rapportages. Uw klanten gaan u daarom steeds vaker vragen om aan te leveren via SBR.

Inrichten van de bedrijfsadministratie volgens SBR zorgt voor efficiënt hergebruik van gegevens. Zo hoeven de verschillende rapportages niet handmatig te worden samengesteld en verzonden. En er is minder kans op fouten. Door SBR te gebruiken versnelt u de dienstverlening aan uw klanten, heeft u meer tijd om uw klanten breder te adviseren en worden nieuwe producten en diensten mogelijk. Bovendien helpt SBR bij de digitalisering van uw bedrijf en een betere sturing van de bedrijfsvoering van uw klanten.

De voordelen van SBR voor u

 • Sneller rapportages samenstellen en versturen door hergebruik van gegevens
 • Gemakkelijk, snel, veilig en betrouwbaar door geautomatiseerde controles
 • SBR ondersteunt de digitalisering van uw kantoor en biedt ruimte voor nieuwe adviesdiensten

Overstappen op SBR? We helpen u graag

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van SBR voor uw organisatie? Meld u dan aan voor de workshop ‘Kansen zien in digitalisering’. Experts op het gebied van SBR en digitalisering gaan graag met u in gesprek over de laatste ontwikkelingen en kansen voor uw organisatie.

Als accountant of administratiekantoor kunt u op twee manieren kredietrapportages van uw klanten aanleveren bij ING:

Via SBR Machine-to-Machine

Beschikt u over de juiste SBR-software, dan kunt u de kredietrapportage via de Machine-to-Machinemethode bij ons aanleveren. Dit houdt in dat u de rapportage rechtstreeks vanuit uw eigen rapportagesoftware verzendt. U doorloopt hiervoor de volgende stappen:
 • Vraag uw softwareleverancier of uw software geschikt is voor bancaire SBR-rapportages.
 • Meld uw organisatie aan op de website www.sbrbanken.nl.
 • Neem voordat u een eerste testaanlevering doet, contact met ons op.
 • Nadat de testaanlevering geslaagd is, kunt u de kredietrapportage van uw klant aanleveren.

Via SBR Direct

U stelt de kredietrapportage op in SBR Direct. SBR Direct is een online aanleverportaal voor ondernemers en intermediairs, waarmee uw klant rechtstreeks de cijfers bij de bank kan aanleveren. Om SBR Direct te kunnen gebruiken moet uw klant u via het portaal uitnodigen om de kredietrapportage op te maken en een verklaring toe te voegen. In SBR Direct is het mogelijk om gegevens te importeren vanuit uw fiscale-, boekhoud- of rapportagesoftware. Sommige pakketten bieden daarnaast een automatische koppeling waardoor importeren van losse bestanden niet meer nodig is. Eventueel kunt u ook handmatig gegevens toevoegen.

Wanneer u in SBR Direct een kredietrapportage heeft opgesteld en de verklaring heeft toegevoegd, draagt u de rapportage weer over aan uw klant. De klant controleert de rapportage, keurt deze goed en verzendt deze via sbrdirect.nl naar ING. Het gebruik van SBR Direct is gratis.

Bekijk de demo van SBR Direct op YouTube.

Veelgestelde vragen