Gezondheidszorg

De ontwikkelingen in de gezondheidszorg vragen een voortdurende afstemming van uw bedrijfsvoering. Onze adviseurs zijn echte specialisten en sparren graag met u.

Trends en ontwikkelingen

In de sector gezondheidszorg werken ruim 1 miljoen mensen. Zij leveren jaarlijks voor meer dan € 60 miljard aan diensten. Deze sector kan op een hoge maatschappelijke waardering rekenen.

Krimp vergt focus en flexibliteit in zorg

De gezondheidszorg is de enige sector die in 2015 krimpt. Zorgorganisaties lopen steeds meer financiële risico’s. Zij moeten zich daarom duidelijk positioneren, flexibel zijn en scherp sturen op een gezonde financiële huishouding. Ondanks lastige omstandigheden zijn er kansen voor nieuwe businessmodellen.

Groei in alle marktsectoren

2015 wordt het tweede jaar op rij waarin de marktsectoren groeien. De industrie en transport sloegen door de exportgroei al eerder het groeipad in. Nu vertonen ook binnenlands georiënteerde sectoren plusjes.

Startersgolf in stagnerende zorg

Als gevolg van grote stelselherzieningen neemt de dynamiek in de zorg sterk toe. Het aantal opheffingen lag in 2013 anderhalf keer zo hoog als in 2012. Tegelijkertijd is het aantal startende zorgaanbieders bijna verdubbeld. De laatste groep bestaat vooral uit eenpitters die na ontslag voor zichzelf zijn begonnen.

Voor eerdere publicaties kunt u een e-mail sturen naar ING Economisch Bureau.

Contact

Deel deze pagina

Erwin Winkel

Erwin Winkel
Sectormanager Gezondheidszorg
Erwin.Winkel@ing.nl