Industrie

De ontwikkelingen in de sector industrie vragen een voortdurende afstemming van uw bedrijfsvoering. Onze adviseurs zijn echte specialisten en sparren graag met u.

Trends en ontwikkelingen

De industrie vertegenwoordigt in Nederland 12% van de economie. Dat is goed voor 1 miljoen arbeidsplaatsen en een export van 50% van de productie. Nederland kent toonaangevende bedrijven in diverse niches, die vaak wereldwijd hun producten afzetten.

De industrie naar een hoger groeipad

De Nederlandse industrie evenaart in 2015 waarschijnlijk weer het hoogste productieniveau van voor de crisis (2007). Om verdere groei te kunnen bewerkstelligen zal de industrie sterker moeten inzetten op de nieuwste productietechnologieën en ICT. Cruciaal onderdeel hierin is een hechtere ketensamenwerking.

Nederlandse automotive toelevering

De Nederlandse automotive toelevering heeft in 2014 een recordomzet behaald van € 9,2 miljard. Dit is een groei van ruim 4% ten opzichte van 2013, zo blijkt uit berekeningen van ING Economisch Bureau.

Agro&Food-machinebouw: sterke exportsector

Nederland staat bekend als sterk agro & food-land. Nederland is wereldwijd agro-exporteur nummer 2 en het kennisniveau behoort tot de wereldtop. De hier aanwezige landbouw en verwerkende industrie heeft er ook toe geleid dat er een sterke agro&food-machinebouw is ontstaan, met een groot exportpotentieel.

Groei in alle marktsectoren

2015 wordt het tweede jaar op rij waarin de marktsectoren groeien. De industrie en transport sloegen door de exportgroei al eerder het groeipad in. Nu vertonen ook binnenlands georiënteerde sectoren plusjes.

Maakindustrie stuwt export in 2014

De Nederlandse export wordt dit jaar fors gestuwd door de maakindustrie. Het exportvolume van de kapitaalgoederenindustrie steeg tot nog toe met 6%, die van de metaal-, rubber- en kunststofindustrie met 8%.

Voor eerdere publicaties kunt u een e-mail sturen naar ING Economisch Bureau.

Contact

Deel deze pagina

Bert Woltheus
Sectormanager Industrie
Bert.Woltheus@ing.nl