Transport en Logistiek

De ontwikkelingen in de sector transport en logistiek vragen een voortdurende afstemming van uw bedrijfsvoering. Onze adviseurs zijn echte specialisten en sparren graag met u.

Trends en ontwikkelingen

De sector transport en logistiek biedt direct en indirect werkgelegenheid aan circa 700.000 mensen. De toegevoegde waarde aan de Nederlandse economie is ruim € 17 miljard. De sector speelt een rol in bijna iedere waardeketen in Nederland en is een bepalende factor voor economische groei.

De toekomst van stedelijke distributie

De wereld van stedelijke distributie verandert snel. Dit heeft alles te maken met toenemende maatschappelijke ambitie op het gebied van duurzaamheid, maar vooral ook met de toenemende online consumptie. Dit brengt uitdagingen voor de keten mee en dwingt distributeurs tot aanpassing van het business model.

Transport en Logistiek: flexibiliteit voor een succesvolle toekomst

Het logistieke volume zet in 2015 met steun van de binnenlandse markt een tandje bij, waarmee de sector procyclisch reageert. De nieuwe economische werkelijkheid is echter volatieler en vraagt om flexibiliteit en intelligente ICT. Overcapaciteit en prijsdruk blijven het beeld beinvloeden, maar de sector kan ook profiteren van uitbesteding van logistiek.

Groei in alle marktsectoren

2015 wordt het tweede jaar op rij waarin de marktsectoren groeien. De industrie en transport sloegen door de exportgroei al eerder het groeipad in. Nu vertonen ook binnenlands georiënteerde sectoren plusjes.

Terugval truckmarkt na verkoopgolf

De Nederlandse afzet van trucks daalt dit jaar naar verwachting ruim 20% tot een kleine 10.000. Met de fiscaal gedreven eindspurt van 2013 zijn veel investeringen naar voren gehaald. Onderliggend komt de afzet juist 5% tot 10% hoger uit. Tegelijkertijd neemt de trailerafzet dit jaar fors toe.

Voor eerdere publicaties kunt u een e-mail sturen naar ING Economisch Bureau.

Contact

Deel deze pagina

Machiel Bode

Machiel Bode
Sectormanager Transport en Logistiek
Machiel.Bode@ing.nl