Contact

Deel deze pagina

Uw bankzaken uit handen geven

En toch zelf de controle houden

 • Zelf bepalen wie uw bankzaken regelt
 • Controle houden over wie wat doet
 • Tijd besparen door bankzaken uit handen te geven

Wie mag wat

De bankzaken van uw organisatie uit handen geven én toch zelf de controle houden. ING helpt u daarbij. U als vertegenwoordiger bepaalt zelf wie uw bankzaken regelt en wie wat mag doen. In Mijn ING Zakelijk vindt u hiervan een overzicht.

Wie is de vertegenwoordiger binnen uw organisatie?

De vertegenwoordigers staan onder meer vermeld in het uittreksel handelsregister (van de Kamer van Koophandel), de (notariële) akte van oprichting, de vennootschaps-, maatschaps- of samenwerkingsovereenkomst. Staat u als vertegenwoordiger vermeld, dan kunt u zich als vertegenwoordiger laten registreren bij ING. Er kunnen ook meerdere vertegenwoordigers bekend zijn bij ING, bijvoorbeeld medebestuursleden of mededirectieleden.

Wat is een gemachtigde?

Een gemachtigde is iemand binnen of buiten uw organisatie die gemachtigd is om bankzaken voor uw organisatie te regelen, bijvoorbeeld met Mijn ING Zakelijk (internetbankieren). Dit kan een medewerker van de financiële afdeling zijn, maar ook de accountant van uw organisatie, of zelfs meerdere personen tegelijk. De gemachtigde kan een aantal taken van u als vertegenwoordiger overnemen: onder andere overschrijvingen klaarzetten of uitvoeren. De vertegenwoordiger bepaalt wie gemachtigd wordt en of de gemachtigde wel of geen betalingsbevoegdheid krijgt.

Wie mag wat?

In onderstaand overzicht ziet u wie welke bevoegdheden heeft.

Bevoegdheden/wieVertegenwoordigerGemachtigde met betalingsbevoegdheidGemachtigde zonder betalingsbevoegdheid
Overeenkomsten afsluiten, wijzigen en opzeggen (bijv. Zakelijke Rekening, bankverklaring)
  
Organisatiegegevens wijzigen (bijv. rechtsvorm, handelsnaam, correspondentieadres)
  
Mijn ING Zakelijk (internetbankieren) aanvragen, wijzigen en opzeggen
  
Bevoegdheden beheren (incl. limieten)
  
Inzien en opvragen betaal-, spaar-, incasso- en beleggingsopdrachten
Klaarzetten betaal-, spaar-, incasso- en beleggingsopdrachten
Goedkeuren betaal-, spaar-, incasso- en beleggingsopdrachten
 
 
Wilt u weten wie er voor uw organisatie bevoegd zijn?

Welke personen zijn bekend bij ING?

Binnen ING kennen we 2 verschillende vormen van internetbankieren. Het grootste deel van onze zakelijke klanten maakt gebruik van internetbankieren met Mijn ING Zakelijk. Voor grotere organisaties met specifieke wensen voor betalingsverkeer is er InsideBusiness Payments. Alle gebruikers van Mijn ING Zakelijk staan geregistreerd in onze centrale administratie als vertegenwoordiger of als gemachtigde. Hierdoor kunnen onze medewerkers van de klantenservice en in de kantoren u helpen bij vragen.

InsideBusiness Payments heeft een aparte administratie waarin de gebruikers zijn geregistreerd, waardoor de medewerkers van de klantenservice en in de kantoren u niet altijd kunnen helpen bij vragen. Om dit te voorkomen kunt u door middel van het formulier ‘Bevoegdheden beheren’ deze gebruikers ook registreren in onze centrale administratie. Als u vragen heeft over InsideBusiness Payments adviseren we u altijd contact op te nemen met uw ING Adviseur.

Vertegenwoordiger

Bent u de vertegenwoordiger van uw organisatie? Hieronder leest u wat u mag en hoe u de bankzaken van uw organisatie uit handen geeft.

U bent vertegenwoordiger

Als vertegenwoordiger kunt u zelf bepalen wie namens uw organisatie uw bankzaken regelt bij ING. U machtigt bijvoorbeeld andere personen om toegang te krijgen tot uw Zakelijke Rekening(en). Dat kan een financieel medewerker zijn, maar ook de accountant of boekhouder van uw organisatie. Deze personen kunnen bijvoorbeeld betaalopdrachten klaarzetten en goedkeuren met Mijn ING Zakelijk (internetbankieren). Om eenvoudig controle over de geldstromen vanaf uw Zakelijke Rekening(en) te houden, kunt u per rekening een daglimiet instellen. Dit is het maximumbedrag dat alle vertegenwoordigers en gemachtigden gezamenlijk per dag kunnen overmaken via Mijn ING Zakelijk (internetbankieren). Als u het prettig vindt, kunt u ook nog per persoon instellen hoeveel er maximaal per rekening per keer overgeschreven mag worden. Dit noemen we het transactielimiet. U kunt er ook voor kiezen om geen transactielimieten in te stellen.

Vertegenwoordiger aan- of afmelden

Wilt u een vertegenwoordiger voor uw organisatie aan- of afmelden? Of heeft er een bestuurswisseling plaatsgevonden? Het wijzigen van een vertegenwoordiger gaat niet in alle gevallen hetzelfde. Hieronder leest u hoe u een vertegenwoordiger bij ING kunt wijzigen.

A. Uw organisatie staat ingeschreven bij de KvK

 • Eerst KvK informeren
  Zijn er wijzigingen opgetreden in uw organisatie? Het is belangrijk dat u eerst uw gewijzigde situatie aan de KvK doorgeeft. Pas daarna kunnen wij uw wijziging verwerken.
  > Een wijziging doorgeven aan de Kamer van Koophandel
 • Heeft u uw wijziging al doorgegeven aan de KvK?
  Om een vertegenwoordiger of bestuurslid aan of af te melden bij ING vult u via onderstaande link het formulier ‘Bevoegdheden beheren’ in.
  Wilt u uzelf afmelden als vertegenwoordiger? Dan meldt u in hetzelfde formulier de nieuwe vertegenwoordiger aan. Een Zakelijke Rekening heeft namelijk verplicht minimaal 1 vertegenwoordiger.

Aanmelden nieuwe vertegenwoordiger
Heeft de nieuwe vertegenwoordiger geen privé Betaalrekening bij de ING? Dan vragen wij de nieuwe vertegenwoordiger voor identificatie langs te komen bij een ING-kantoor met het ondertekende formulier en een geldig identiteitsbewijs. Als de nieuwe vertegenwoordiger wel een privé Betaalrekening bij de ING heeft, dan kan het ondertekende formulier opgestuurd worden. Binnen 6 werkdagen na het kantoorbezoek of ontvangst van het formulier ontvangt uw organisatie een schriftelijke bevestiging van de wijziging.

B. Uw organisatie staat niet ingeschreven bij de KvK

Wilt u een vertegenwoordiger voor uw organisatie aan- of afmelden en uw organisatie staat niet ingeschreven bij de KvK? Dan helpen we u graag telefonisch met het doorvoeren van de wijziging. Maak via onderstaande link een belafspraak met een van onze adviseurs.

Gemachtigde

Hieronder leest u hoe u iemand kunt machtigen en dus de bankzaken van uw organisatie uit handen geeft.

Gemachtigde aan- of afmelden

Wilt u als vertegenwoordiger een gemachtigde voor uw Zakelijke rekening(en) aan- of afmelden? Ga dan via onderstaande link naar het formulier ‘Bevoegdheden beheren’ om dit door te geven.

Wat betekent het als u gemachtigd bent?

Als gemachtigde kunt u betalingen inzien, klaarzetten en of goedkeuren in Mijn ING Zakelijk (internetbankieren) van de rekening waartoe u gemachtigd bent. Uw vertegenwoordiger bepaalt wat u mag en kan doen.

Veelgestelde vragen