Voorbereiding

Aandachtspunten bij het starten van een eigen bedrijf

De ING helpt u graag bij de start van uw onderneming. Dat scheelt u een hoop tijd. Op deze pagina een overzicht en links naar praktische informatie voor ondernemers.

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is de basis voor een goede start van uw bedrijf. Een goed ondernemingsplan is een voorwaarde voor een financiering bij de bank, maar geeft u ook houvast. Het helpt u om tijdig en gericht maatregelen te nemen of uw koers bij te stellen.

Hoe maakt u een begroting?

Bij een ondernemersplan hoort een exploitatiebegroting. Deze bestaat uit een inschatting van kosten, omzet en winst. De liquiditeitsprognose vermeldt alle verwachte in- en uitgaande gelden. In het formulier ondernemingsplan vindt u een modelbegroting.

Hoe kiest u de juiste rechtsvorm?

Welke rechtsvorm past het beste bij uw (op te richten) bedrijf? Wordt het een eenmanszaak, maatschap, besloten vennootschap, vennootschap onder firma of gaat u voor een andere optie? Vooral veel zelfstandig ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Het artikel Zo kiest u de juiste rechtsvorm voor uw bedrijf zet alle opties op een rij.

Welke notaris?

Heeft u een notaris nodig bij de oprichting van uw onderneming of bij de aankoop van een pand? Als u nog geen notaris heeft, kunt u er een vinden via de website van de beroepsvereniging. Of vergelijk eerst de notaristarieven.

Wanneer doet u onderzoek?

Door gedegen onderzoek vooraf, voorkomt u onaangename verrassingen. U kunt het internet raadplegen, een onderzoeksbureau in de arm nemen, of studenten inschakelen. Ook uw leveranciers vormen een nuttige informatiebron. Het Economisch Bureau van de ING publiceert regelmatig onderzoeken over het economisch klimaat in Nederland, regio’s, branches, sectoren en de detailhandel. De rapporten kunt u gratis downloaden.

Hoe kiest u een geschikte locatie?

Bij het kiezen van uw zakelijke huisvesting komt veel kijken. Aspecten zoals huisvestingslasten, bereikbaarheid en eventuele concurrentie in de omgeving spelen hierbij een rol.

Moet u een boekhouding bijhouden?

Boekhouding en administratie is voor de meeste ondernemers niet de grootste hobby. Bovendien is het een vak, waarvoor enige kennis geen overbodige luxe is. Het is aan te raden om een professional in te schakelen, die u dit werk uit handen neemt. Een goede accountant kan u hierbij van dienst zijn.

Hoe algemene voorwaarden opstellen?

Door het opstellen van algemene voorwaarden verkleint u uw ondernemingsrisico en bespaart u veel tijd op onderhandeling. Iedereen die producten of diensten levert, heeft algemene voorwaarden nodig. Deze geven duidelijkheid over de bepalingen die gelden voor uw zakelijke overeenkomsten met afnemers. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van Algemene Voorwaarden? U kunt modelvoorwaarden van de Kamer van Koophandel gebruiken. Vervolgens past u die aan aan uw eigen situatie.

Heeft u vergunningen nodig?

Het is belangrijk dat uw bedrijf de juiste vergunningen heeft. Welke vergunningen u nodig heeft hangt af van uw activiteiten en van het soort bedrijf. Sinds 2007 is de Vestigingswet ingetrokken. Dat betekent dat u geen vestigingsvergunning meer nodig heeft als u wilt gaan ondernemen.

Contact

Deel deze pagina

Starterspakket: slimme keuze!
Met het gratis Starterspakket zit u goed. Dat blijkt uit onderzoek van onafhankelijk expert MoneyView. Het pakket krijgt met 5 sterren de hoogst haalbare beoordeling.

Lees meer